Vilka stänkskydd ska jag välja till bilen? - Vi listar märkena!
Stor guide - Vi går igenom dom 3 största tillverkarna av stänkskydd för bilar.
Ett bra stänkskydd till bilen ska fylla många olika funktioner och ge ett bra skydd för både din egen och andra bilar. Dagens moderna bilar kommer inte med samma effektiva stänkskydd som tidigare. Numera är det för mycket kring hur saker ser ut istället för att de ska fungera väl.
Utöver det har en så kallad EU-standard gjort att stänkskydd oftast inte ingår vid köp av nya bilar. Anledningen till det är att det sägs påverka bränsleförbrukningen och därmed har blivit en del av miljödebatten. Det ökar även luftmotståndet, vilket anses leda till sämre kontroll vid körning. Sist men inte minst klagar många på en försämring av det estetiska intrycket.
På så sätt har det istället blivit karossen på bilen som tagit över det jobb ett bra stänkskydd ska göra. Som du förstår kan det leda till förödande konsekvenser sett till din egen bils utseende, funktion och värde. Om du har dåliga stänkskydd till bilen kan det också leda till skador på andra bilar. Något som i sin tur leder till förlorad bonus och högre försäkringspremie.
Vi erbjuder modell- och måttanpassade stänkskydd av högsta kvalitet från världens bästa och mest erkända tillverkare. Här har vi skapat en stor guide om stänkskydd till bilen, där du får reda på allt du behöver för att skydda din och andra bilar på bästa sätt.
Därför ska du ha stänkskydd på bilen
Egentligen finns det så många anledningar till att ha stänkskydd på bilen att du ska ta det som en självklarhet. Vi ska ändå gå vidare och ta upp de absolut största anledningarna till använda modellanpassade stänkskydd.
- Skydd mot stenskott: Här handlar det om att skydda sparklådor, dörrar, andra lackerade ytor och bakskärmar mot stenar och grus. Vid många stenskott tar karossen skada där det leder till allt från lackskador och rostangrepp till direkta hål.
- Håller bilen ren: Effektiva stänkskydd håller även din bil ren från smuts och lera som också det kan fastna och på sikt skada din bil. Utöver det kan en fuktig eller våt väg göra din nytvättade bil smutsig på bara några minuter utan stänkskydd.
- Behåll värdet på bilen: Genom att undvika många skador med regelbundna reparationer som följd, kan bra stänkskydd hjälpa dig att behålla värdet på bilen. Ju mindre lackskador och rostangrepp du får, desto färre reparationer måste du utföra.
- Behåll din försäkringspremie: När du bortser från det effektiva skydd som effektiva och modellanpassade stänkskydd ger så bortser du också från risken att skada andra bilar. Det kan då leda till en högre försäkringspremie.
Olika material i stänkskydd till bilar
Generellt sett sker tillverkning av stänkskydd i gummi eller plast. Här kallas de med ett annat namn för stänklappar. De flesta tillverkare använder PVC som material vid tillverkning. Det medan andra går steget längre och använder polyuretan eller kaylan. Ibland en mix av fler material. "Polymer blend"
De tillverkarna levererar då något vi kan kalla för premiumprodukter. Vid valet av stänkskydd tillverkade i polyuretan eller kaylan får du en tåligare produkt, något som visat sig vara ett mycket bra val för det nordiska klimatet.
Vissa bilägare föredrar att tillverka sina egna stänklappar. Det är dock inget vi rekommenderar. Det kräver både erfarenhet och kunskap att skapa en produkt med bra funktion och hög kvalitet. I det fallet använder många rågummi, vilket medför att de istället får en sladdrig och slapp produkt.
Utseende, hur vill du att dina stänkskydd ska se ut?
Rokblokz har en mer rigid stil. De använder en blandning av material i sina skydd "Polymer blend" Dem är riktigt tåliga och
ett naturligt val för er som inte vill ha något fladder på sina stänkskydd.
RallyArmor & Rallyflapz använder ett mjukare material. Båda märkena har ett billigare och ett dyrare material. Det som skiljer
materialen åt är dess egenskaper att tåla kyla och värme. Det dyrare kaylan/uretan är ett perfekt val för dig som kör bana eller kör i riktigt kall väderlek.
Dessa skydd har en blankare yta och skarpa kanter.
Stänkskydd - Tre tillverkare av premiumprodukter
I denna guide har vi valt att ta upp information om exklusiva stänkskydd från tre olika tillverkare med hög kvalitet på sina produkter. På så sätt får du reda på tre alternativ när du söker effektiva och modellanpassade stänkskydd. Våra tre tillverkare är:
- Rallyflapz - Brittiskt varumärke
- Rokblokz - Amerikanskt varumärke
- Rallyarmor - Amerikanskt varumärke
Generell översikt av tillverkare stänkskydd
Alla bilar ser olika ut i hjulhusen och storlekar samt förutsättningar förändras med olika typer av fordon. På så sätt blir det enklare att montera vissa stänkskydd, medan andra kräver större erfarenhet. I de fall där fler delar går åt för att utföra ett bra montage, ingår de hos alla våra leverantörer.
De tre tillverkare av modellanpassade stänkskydd vi presenterar, säljer det vi kallar premiumprodukter. Med andra ord kan du vara helt säker på att allt som du behöver levereras komplett och tillsammans med dina stänkskydd. Allt från skruvar och brickor till speciella fästen, samt givetvis en enkel monteringsanvisning.
Gemensamt för alla de tillverkare av modellanpassade stänkskydd vi presenterar är att allt ska vara så enkelt som möjligt. Det utan att sänka den höga kvaliteten, då alla uppfyller de högsta kraven på stänkskydd. På så sätt skapar de ett fokus på enkel montering, perfekt resultat och lång livslängd.
Som kuriosa kan vi säga att enklare stänkskydd går att få i modellanpassade varianter direkt från många bilhandlare. Det är då något som vi kallar billighetsprodukter, vilka inte är jämförbara med kvaliteten hos premiumprodukter.
Rallyflapz - Modellanpassade stänkskydd
Helt klart blir Rallyflapz ett av de bästa valen för alla som vill ha en hög kvalitet på sina stänkskydd. Här säger de själva: "De ska inte fladdra bakom bilen, men inte vara för hårda". Något de visat vara sant rörande sin produktlinje under hela sin verksamma tid.
Rallyflapz tillverkar sina stänklappar i två olika material. Det första är den perfekta kompositionen av PVC, vilket fungerar perfekt för de flesta. På så sätt får du ett stänkskydd av hög kvalitet till ett mycket bra pris.
Det andra materialet är Kaylan som kan hantera både värme och kyla, vilket ger en bättre väderbeständighet. Med det här valet slipper alla som bor i norra delen av Sverige en stänklapp i PVC som blir stel och kan spricka vid låga temperaturer.
Som avslut går Rallyflappz stänkskydd att få i flera färger: svart, mattsvart, vit, gul, grön, röd och blå. Dessutom kan du för det mesta få dekaler utan extra kostnad för de flesta bilmärken. Med reservation för ett fåtal tillverkare som inte tillåter det.
Ett generellt snittpris för en komplett uppsättning stänkskydd i kaylan från Rallyflapz är från 1 795 kronor upp till 2 195 kronor (Undantag finns där priset kan vara något lägre eller högre).
Rokblokz - Valet för en renare bil
Rokblokz har varit verksamma sedan 2011 från Oren i den amerikanska staten Utah och de är vår stora vinnare. De använder bara ett material i sina stänkskydd. Dock har de skapat en perfekt materialkomposition som lätt klarar alla typer av väder utan att några egenskaper förändras.
Rokblokz tillverkar också olika modeller, där det finns en diskretare modell för det estetiska utseendet av sportbilar. Genom användandet av en egen materialkomposition fladdrar heller inte stora stänkskydd. På så sätt har de också nått stor popularitet hos ägare av pickuper och större fordon.
Olika storlekar erbjuds även till en rad bilmodeller, där de täcker fler bilar än de flesta andra tillverkare av stänkskydd. Här finns storlekar som Slimz, vilket är den mindre och mer diskreta versionen till sportbilar. Utöver det finner du normal och XL till de större bilarna. Här erbjuder de även sitt utbud i fler färger än någon annan tillverkare.
När de själva får ordet säger de "Vi gillar inte stänkskydd som fladdrar". Vi kan inte göra annat än att hålla med, för i grund och botten finns det nog ingen som gör det. På Rokblokz stänkskydd är det företagets logga i form av RB som gäller. Den går inte att välja bort, men kan fås i alla färger. Väljer du då samma färg på loggan som på dina stänkskydd, blir logotypen mycket diskret. För ett komplett set av Rokblokz stänkskydd för vanliga bilar och i normal storlek blir priset 1 995 kronor. För SUV, pickup och andra större bilar landar priset på 2 495 kronor.
Rokblokz - Bäst i test
Anledningen till att vi ser Rokblokz som vinnaren av våra tre tillverkare av premiumprodukter inom genren stänkskydd till bilar är:
"Erbjuder det största sortimentet och flest färger vilket ger stora valmöjligheter för att skapa ett estetiskt intryck. Det i kombination med den perfekta kompositionen i materialet som håller sina egenskaper i alla väder skapar en vinnare."
Rallyarmor - Det exklusiva valet
Vi kan säga att Rallyarmor är den exklusiva och dyrare versionen av Rallyflapz. Att de skapar stänkskydd av hög kvalitet går inte att sticka under stolen med. Frågan är dock om priset är i paritet med att de skulle vara så mycket bättre. Förmodligen är det så att du betalar mer för märket och att de har lanserat sina produkter som en högre status. För vissa bilägare känns det bra, medan andra anser att det vara ett överdrivet val.
Rallyarmor riktar sig mycket mot den trendföljande yngre kundkretsen, där de skapat en tro på att de är det enda som gäller. Även om de har hög kvalitet på sina stänkskydd, har helt olika namn på sina material samt skickar produkterna i exklusiva boxar betyder det inte att de är bäst. Allt det när du egentligen bara vill ha bra stänkskydd för att skydda din bil.
Hur som helst kan du som gillar att ligga på topp med de mest exklusiva produkterna få Rallyarmor med dekal i valfri färg. Dekalen kan inte väljas bort. Vi ger Rallyarmor ett lägre betyg bland våra tre tillverkare. Anledningen till det är att främst det höga priset men även att dem begränsar valet av färger på sina stänkskydd. Ytterst få modeller som går att få i annan färg än svart. Kvaliteten på produkten håller mycket hög klass.
Med valet av Rallyarmor får du hög kvalitet på stänkskydd. För ett komplett kit ligger priset mellan 2 800 och 5 000 kronor.